maanantai 20. helmikuuta 2017

Minestronekeitto

Meillä oli eilen soppasunnuntai eli keitin alkuviikon ruoaksi maittavan minestronekeiton. Keitot yleensäkin paranevat lämitettäessä ja siksi melkein joka viikko meillä porisee joku soppakattila. Minestronekeitto on varsin ruokaisa, koska siinä on sekä pastaa, että papuja. Tämä lämmittää mielen ja vie nälän mennessään!

Keitot ovat yleensä varsin helppoja tehdä. Mitä monipuolisemmin käyttää vihanneksia ja kasviksia, sen maittavampaa keitosta saa. Esivalmisteluihin aikaa vierähtää tovi, mutta sen jälkeen keitto tulee kuin itsestään hellalla. Tällä kertaa resepti muodostui hävikistä herkuksi -periaatteella, eli poistelin jääkapista mm. palsternakkaa ja vähän valkokaalta, jotka olivat jo hieman nuhjaantuneet. Minetronekeiton reseptejä on lukuisia. Sen voi tehdä niin kinkusta, makkarasta kuin jauhelihastakin ja kasviksia vaihtelemalla maku myös hieman muuttuu. Suosittelen kokeilemaan!



- n. 400 g naudan jauhelihaa
- 2 dl pastaa
- pala valkokaalta
- 3-4 porkkanaa
- palsternakka
- 2-3 lehtisellerinvartta
- 2 keltasipulia
 1 pss pakastepapuja
- 2 prk kuorittuja tomatteja tölkissä
- 2 lihaliemikuutiota
- 6 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
- 1 punainen chili
- tomattipyrettä 3-4 rkl
- mausteeksi; sokeria, mustapippuria, oreganoa,
- vettä

Tee näin:

Aloita paistamalla jauheliha pannussa. Jätä se paistinpannuun odottamaan.

Aloita keittopohjan valmistus. Kuori porkkanat, palsternakka ja sipulit. Ota kulho ja pilko porkkanat, palsternakka, sipulit (ei valkosipuleita), lehtisellerinvarret ja kaali valmiiksi kulhoon. Kuutiot on hyvä olla suht saman kokoisia, jotta ne kypsyvät saman aikaisesti. itse suosin keitoissa pienempiä kuutioita, niin niitä on miellyttävämpi syödä.


Ota riittävän suuri kattila. Laita kattilaan hieman öljyä ja kuumenna se. Lisää kattilaan pilkotut kasvikset ja pyöritä niitä niin, että kasvikset kuullottuvat. Tarkoitus ei ole ruskistaa vaan hieman pehmentää ja freesata kasviksia

Keitä vedenkeittimellä vettä ja kaada kasvisten päälle, niin että kasvikset lähes peittyvät. Kasvisten ei tarvitse uida, vaan sen verran, että pääsevät kypsymään. Lisää lihaliemikuutiot ja anna kasvisten porista ainakin 30 minuuttia. Vettä ei ole pakko keittää vedenkeittimellä, mutta se nopeuttaa keittoaikaa, kun vesi on valmiiksi kuumaa ja kasvikset ovat jo kuumentuneet. Näin lihaliemikuutiot sulavat myös hetkessä joukkoon.


Lisää kattilaan kuoritut tomaatit ja huuhdo purkit pienellä vesimäärällä ja kaada joukkoon. Itsellä'ni on tapa muusata tomaatteja hieman kauhalla tässä vaiheessa. Laitoin mukaan myös hieman tomattipyrettä tuubuista. Ehkä noin 3-4 rkl verran. Lisää kattilaan pasta. Tässä vaiheessa on tarpeen lisätä myös vettä, koska pasta imee kypsyessään nestettä itsensä. Lisää mausteet keittoon viimeistään tässä vaiheessa.



Koska meidän flunssaperheessä yritetään päästä kuntoon, laitoin mukaan chilin hienonnettuna, josta poistin siemenent sekä reilusti pilkottua valkosipulia. Mukaan rouhaistaan myös mustaippuria ja 1 rkl sokeria poistamaan tomaattien kitkeryyttä. Lisäksi yrttejä vapaavalintaisesti. Tähän keittoon tuli kuivattua oreganoa ja tuoretta basilikaa, joka lisätään keittoon vasta kun keitto on valmis.


Kun pasta kypsyy, voi olla tarpeen lisätä lisää nestettä. Vesi käy mainiosti, jos haluat mausta oikein tomaattisen, käytä tomaattimehua. Nesteen määrää on hankala arvioida, se riippuu kasvisten määrästä ja hieman myös pastasta. Tarkoitus on tehdä kuitenkin ekittoa ei pataa, joten jos tuntuu, että keitos on liian paksu, lisää nestettä.

Keitä keittoa kunnes pasta on kypsä. Lisää loppuvaiheessa puolijäiset pavut. Pavuille riittää, että ne pehmenevät, niitä ei tarvitse juuri kypsytellä. Näin myös pavut säilyvät ihanan vihreinä. Halutessasi lopuksi voi laittaa tuoretta basilikaa hienonnettuna. Tarkista myös suolan maku ja lisää tarvittaessa.

Halutessasi lisää pinalle hieman raastettua parmesania tai muuta juustoraastetta ja nauti vaalean leivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti