perjantai 3. maaliskuuta 2017

Moussaka (G)

Mitä tapahtuu, kun ihminen menee ensimmäisen kerran kauppaan, jossa on iso lihatiski ja kymmeniä metrejä hyllyvälejä mitä mielenkiintoisempia tuotteita? Hän sekoaa. Näin minulle kävi kun menin käymään Alanya marketissa toissa viikolla. Alanya market on etnisiin ruoka-aineisiin erikoistunut kauppa Itä-Helsingissä.

Tarkoitus oli mennä ostamaan vasikanlihaa, mutta lopputuloksena poistuin kassi täynnä erilaisia herkkuja joita piti päästä testaamaan. Ja vasikanliha oli ehtinyt loppumaan :) No lopputulemasta syntyi ainakin moussaka. Tulipa tämäkin ruokalaji testattua ja sen verran hyvää oli, että ajattelin jakaa sen myös teille.

En ole ennen tätä tehnyt, joten selasin asiasta reseptejä. En löytänyt ihan itselle sopivaa, joten tässä oma versioni. Ohje on gluteeniton. Laktoosittoman ruoasta saa valitsemalla laktoosittomat juustoraasteen ja maidon. Ei ole nopein ruoka valmistaa, mutta lopputulos maksaa vaivan.


Näitä tarvitset:
- 700 g lampaan jauhelihaa
-5 jauhoista perunaa (esim. rosamunda)
- 2 keskikokoista munakoisoa
- 2 prk tomattimurskaa
- 2 sipulia
-5-6 valkosipulinkynttä
- 1 tl samba olek -kastiketta
- 300g juustoraastetta (cheddar/muu voimakkaan makuinen juusto)
- n. 1 dl vaaleaa maizenaa
- 8 dl kevytmaitoa
- ripaus kanelia
- mustapippuria rouhittuna
- kuivattua persiljaa
- kuivattua basilikaa
- paprikajauhetta
- lihaliemijauhetta, lihaliemikuutio
- tarvittaessa suolaa


Tee näin:

Aloita viipaloimalla munakoiso. Viiopaloi munakoiso pyöreiksi noin 0,5cm viipaleiksi. Levitä leikatut munakoisot voipaperin päälle ja ripottele päälle hieman suolaa. Näin saat munakoisot "itkemään". Eli liika vesi nousee munakoisojen pintaan, eikä ruoka vetisty.


Kuori ja viipaloi perunat.

Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit.

Lihakastikeen valmistus aloitetaan laittamalla öljy pannulle kuumenemaan. Kannattaa varata hieman korkeampi reunainen pannu/kasari, jotta kastike mahtuu hyvin. Lisää öljyyn sipulit ja kuullota hetki. Lisää joukkoon valkosipulit. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää joukkoon jauheliha. Alanya marketista ostettu lampaan jauheliha oli todella rasvaista ja nestettä syntyi aika paljon pannulla.

Mausta jauheliha ripauksella kanelia, myllystä jauhetulla mustapippurilla, kuivatulla yrteillä ja parikajauheella. Jos käytät lihaliemikuutioita tai lihaliemijauhetta. Älä lisää tässä vaiheessa vielä suolaa, ennenkuin tiedät tarvitseeko kastike lisäsuolaa. Lisää halutessasi 1 teelusikallinen samba olek kastiketta. Kastike on tulinen chilikastike mutta ruuan ei ole tarkoitus olla tulinen. Pieni chili antaa ruualle kuitenkin "hyvän kärjen".

Lisää pannulle tomattimurkska ja jätä kastike miedolla lämmöllä muhimaan.



ALoita valkokastikkeen teko. Tässä vaiheessa moni nostaa kädet pystyyn, ei onnistu tämä ruoka. Nyt kuulkaa onnistuu. Tämä ruoka tehtiin gluutenittomana, joten juutokastikkeen valmistus on varsin yksinkertainen!

Ota pinnotettu kattila. Lisää kattilan 8 dl maitoa. Kuumenna maitoa, kunnes se on lähes kiehuvaa, eli höyryää. Lisää joukkoon desin verran vaaleaa maizenaa koko ajan sekoittaen. Anna seoksen kiehua kunnes se sakenee. Lisää joukkoon juustoraaste. Jätä ruustoraasteesta osa ruoan pinnalle. Kastike on valmis. Ei kuuneleitä ei tuskaa.


Tällä välin munakoisot ovat varmaan jo kyyneleet vuodattaneet. Pyyhi munakoisot talouspaperilla ja laita lautaselle odottamaan. Nyt kaikkien ruoan osien pitäisi ola valmiit ja alkaa vuoan täyttö.



Laita pohjalle hieman kastiketta ja päälle valkokastiketta. Lado päälle ohut kerros perunaa. Lisää päälle lihakastiketta ja sen päälle valkokastiketta ja sitten kerros munakoisoviipaleita.




Näin jatketaan kunnes vuoka on täynnä. Päällimmäiseksi kerroksesi jätetään liha- ja valkokastike ja sen päälle runsaasti juustoraastetta.

Koko komeus uuniin. Kypsennä 175 asteessa vähintään tunti. Koita kypsyyttä haarukalla. Paistoaikaan vaikuutta kerroksien määrä sekä perunoiden ja munakoisoviipaleiden paksuus.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti