maanantai 13. maaliskuuta 2017

Oulun friidun keitto

Mikä laittaan keitolle nimeksi jos kyseessä on muunnos Lapin ukon keitosta? Koska kyseessä on Oululainen sittemmin stadilasitunut kotikokki, laitetaan sitten Oulun friidun keitto.

Kyseessä on siis muunnos Lapin ukon keitosta, joka tehdään perinteisesti porinkäristyslihasta. Tämä versio tehdään puollivalmisteista ja valmistusaika kokonaisuudessaan on puolisen tuntia, joten sopii mitä parhaimmaksi arkikeitoksi.



Näitä tarvitset:

- 1 kg perunasipulisekoitusta (pakaste)
- 2 pss kasvissuikaleita (pakaste)
- 1 pss kylmäsavustettua pororouhetta
- 1 pkt Koskenlaskija sulatejuustoa, joko savuporo tai viherpippuri makuna
- 1 prk ruokakermaa tai kuohukermaa
- 1 tl kuivattua rakuunaa
-1-2 rkl kuivattua persiljaa
- mustapippuria myllystä.
- suolaa tarvittaessa tai lihaliemikuutio


Tee näin:

Ota kattila ja laita se  liedelle kuumenemaan. Tällä ohjeella keittoa tulee noin 3 litran kattilallinen. Jos haluat pienemmän määrän, puolita muut aineet, mutta käytä pororouhe kokonaan. Keitto on erittäin hyvää myös lämmitettynä, joten samalla vaivalla voi tehdä suuremman satsin.

Laita kattilaan hieman öljyä ja lisää porprouhe joukkoon. Pyöritä hetken aikaan.

Lisää jäiset peruna-sipulisekoitus ja kasvissuikalepussit. Lisää vettä litran verran. Sekoittele. Jäiset kasvikset jämähtävät kun kaadat veden, joten anna keiton kuuumua pikku hiljaa ja sekoittele sitä välillä.

Arvioi veden määrää kun kasvikset ovat sulaneet. Keittoahan tässä ollaan tekemässä, joten lientä toki pitää olla. Pakasteiden sulaessa nestettä kuitenkin vapautuu ja keittoon on tulossa vielä kerma.

Anna kasvisten kiehua noin 15 minuuttia. Nypi sulatejuusto keiton joukkoon ja sekoittele, niin juusto sulaa varsin nopeasti. Mausta keitto rakuunalla, persiljalla ja mustapippurilla.

Lopuksi pyöristä maku kermalla. Tarkista suolan määrä. Pororouhe on aika suolainen, samoin sulajuustossa on suolaa, joten arvioi tarviiko ruoka enempää. Halutessasi keittoon voi myös lisätä lopuksi tuoretta persiljaa.

Tarjoa keitto kuumana ruisleivän kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti