sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Kotiruokien kunkku, jauhelihakastike ja spagettia

Tämä ruoka on varmaan se, jota olen ensimmäisenä kokannut itse kotona. Yläasteella kun seitsemännellä luokalla alkoi kotitalous, ihastuin siihen heti. Oli hienoa päästä itse kokkaamaan. Meillä ei kotona tehty ruokaa juurikaan kuin viikonloppuina, joten ruoanlaittoa olin seurannut enimmäksi mummon opeissa.

Mummo kokkasi enimmäkseen kalaruokia, kyljyksiä, keittoja ja teki suussa sulavia kastikkeita. Lapsena olin itsekin "yliherkkä" aika monelle, kuten sipulille. Minulle piti tehdä aina ruoka, jossa ei missään nimessä ollut sipulia. Näin jälkeenpäin ajatellen, taisi olla niin, että minun lautaselle ei sipulit päätyneet, vaan mummo osasi onkia minulle sopivat kohdat, jottei isompaa meteliä noussut. Siihen aikaan ei erillisiä keittoja lapsen mieltymysten mukaan tehty. Ja tänä päivänä sipuli on yksi lempi raaka-aineista.

Kun kotitalous alkoi muistan, että lainasin kirjastosta jonkun lasten ruokakirjan ja siinä oli ohje, miten tehdään jauhelihakastike. Ja sen jälkeen teinkin sitä lähes joka viikko. Silloin jauhelihakastike tehtiin niin, että jauheliha ruskitettiin, sekaan laitettiin oreganoa tai pitsamaustetta, paljon ketsuppia ja vähän vettä. Ja kyllä oli hyvää. Taisinpa kokata tätä myös, kun kavereita tuli koulun jälkeen kylään.

No nyt teen kastikkeen hieman eri tavalla.

  • 1 iso sipuli
  • 4-5 valkosipulinkynttä
  • 1 prk tomatimurskaa (Mutti)
  • tomattipyrettä
  • 500g paistijauhelihaa
  • vehnäjauhoa
  • oreganoa
  • basilikaa
  • paprikajauhetta
  • pippuria myllystä
  • soijakastiketta
  • lihaliemikuutio/-jauhetta
  • 2,5 dl kerma/kasvirasvasekoite

Laita pannulle hieman öljyä ja ana sen kuumua. Kuullota sipuli pannulla ja lisää valkosipuli. Pyöritä valkosipulia hetki annulla ja lisää sipulien kanssa jauheliha paistumaan. Tässä on hyvä muistaa, että jauhelihaa ei tarvitse vatkata tai hakata lastalla vaan annetaan sen paistua rauhassa. Lihan voi toki pilkkoa, mutta sitä ei tarvitse vatkata pannulla eestakaisin. Ihan varmasti paistuu rauhallisemminkin. 

Kun jauheliha on ruskistunut, lisää vehnäjauhoa 2-3 rkl. Sekoita jauhelihan joukkoon. Tässä vaiheessa voit myös maustaa jauhelihaa. Itse käytän oreganoa, basilikaa, paprikaa, pippuria, lihaliemijauhetta ja joskus myös chiliä.

Kun jauhot ovat hetken paistuneet pannulla, lisää tomattipyre, tomattimurska ja hieman soijakastiketta. Kastike lähtee nyt paksuuntumaan ja lisää samalla vettä jonkin verran panulle. Kastike saa olla tässä vaiheessa vielä aika paksua, koska pannulle lisätään vielä purkki kasvirasvasekoitetta tai kermaa. Kermalla saa täyteläisemmän, mutta tällaisena arkiversiona käytän Flora ruokakermaa. Kerman voi lisätä kun tomattimurska ja pyre on hetken muhinut pannulla. Jos kastike tuntuu vielä paksulta, voit lisätä vielä vettä. Itse en laita ollenkaan suolaa, koska soijakastikkeessa ja lihaliemessä näitä on, mutta nämä ovat makuasioita.

Kylkeen kun keittää täysjyvä Barilla pastan, niin ai että. Aa että. Se on silloin klassikko lautasella ja elämä hymyilee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti