torstai 27. huhtikuuta 2017

Perunasalaatti (G,L)

Vappujen perinteiksi on ystävien kesken muodostunut jo lähes 10 vuoden ajan, että minä teen juhlien peruunasalaatin. Tämä on omissa piireissä jo kultti, joten nyt laitetaan ohje yleiseen jakoon. Ohje on aluenperin MAKU-lehdestä, jota olen sittemmin hieman tuunannut.



Tämä perunasalaatti ei synny hetkessä, vaan valmistelut tulee aloittaa jo edellisenä päivänä. Ensin tehdään marinoituja punasipuleja ja seuraavana päivänä valmistetaan salaatti. Kerralla kannattaa tehdä isompi satsi ja maku paranee, jos salaati on vielä yhden päivän jääkaapissa. Jos majoneesipohjaiset perunasaalatit ei tunnu omimmalta, suosittelen kokeilemaan tätä versiota. Salaatti on myös gluteeniton ja laktoositon, joten sopii useimmille.

Näitä tarvitset 10 hengen annokseen:

- 3 dl punasipulia
-1 dl punaviinietikkaa
- 0,5 dl hunajaa
- 3 dl rypsiöljyä
- 1tl suolaa
- mustapippuria myllystä
- 1,5 kg uusia perunoita
- 2-3 kpl vihreitä omenoita (Granny smith)
- 50 g rukolaa
- isoja kapriksia halutessasi.

Tee näin:

Kuori punasipulit. Puolita sipulit ja leikkaa ne ohueksi suikaleiksi. Laita suikaleet kannelliseen rasiaan.

Sekoita punaviinietikka, öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos seos maistuu liian etikkaiselta, lisää hunajaa. Kaada seos punasipulien päälle ja sekoita. Anna punasipulien marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita sipuleita muutaman kerran. Sipulit voi myös tehdä pari päivää aikaisemminkin, ne säilyvät jääkaapissa.

Ohjeeseen soveltuvat erittäin hyvin uudet perunat. Ellei niitä ole niin, käytä perus perunoita, mutta kuori tässä tapauksessa perunat. Uusia perunoita ei tarvitse kuoria, ne pestään vain hyvin harjalla. Ei haittaa, jos perunoihin jää ohut kuori.

Keitä perunat kypsäksi kokonaisina. Kun perunat on kypsiä, kaada vesi pois. Pilko perunat suupaloiksi mahdollisimman kuumina. Kaada noin kolmasosa punasipulien marinointiliemestä kastikkeeksi perunasalaattiin. Kun perunat ovat kuumia, ne imaisevat kaikki herkulliset maut itseensä.

Kuori ja pilko omenat ja sekoita joukkoon. Lisää joukkoon marinoitunutta punasipulia oman maun mukaan  ja ruokolaa sekä halutessasi kapriksia. Salaatiin voi myös lisätä esim. fetaa, jos haluaa vielä lisää ruokaisuutta. Punasipulia marinadissaan jää, voit käyttä tätä lihan lisäkkeenä tai muihin salaatteihin mun mukaan.

Tarjoile perunasalaattia vuohenjuustolihapullien, tsatsikin ja muiden vappupöydän herkkujen kanssa. Perunasalaatti sopii loistavasti myös kesäisiin juhlien noutopöytiin.

2 kommenttia: